Pannukahvin valmistus

Perinteinen suomalainen pannukahvi valmistetaan pannussa, jossa kahvi vain sekoitetaan kuuman veden joukkoon ja annetaan uuttua. Tämä on edelleen yksi parhaista tavoista valmistaa kahvia.

Pannukahvi voi tuntua alkeelliselta menetelmältä, mutta sen uuttotapa on samantapainen kuin paahtimoiden tai ammattimaistajien tilaisuuksissa käytetty cup tasting -menetelmä, jossa kahvi tehdään suoraan maistiaiskuppiin ilman paperia tai muitakaan suodattimia.

Pannukahvi jauhetaan karkeaksi, koska suodatusaika on pitkä. Pannun tilalla voi yhtä hyvin olla kattila, kannu tai kaatosiivilällä varustettu karahvi, jolloin vesi kuumennetaan erillisessä astiassa ja kaadetaan lämmitettyyn karahviin annostellun kahvin päälle. Karahvi vain pitää muistaa esilämmittää, jottei uutto jää vajaaksi.

Perinteisessä pannukahvissa toimi parhaiten vaalea tai keskipaahto. Erityisesti hapokkaat ja rikasaromiset tai hedelmäiset kahvit pääsevät tässä uuttomenetelmässä oikeuksiinsa, jolloin niistä saa todella tasapainoisia ja rikkaan makuisia uutoksia. Pannukahvin runsaat öljyt tasapainottavat hienosti kevyitä ja hapokkaita kahveja. Siksi suutuntuma on pehmeä.

Tummaa paahtoa ei kannata käyttää pannussa, koska pitkä uuttoaika nostaa kitkerät maut pintaan. Täyteläisten kahvien tuhtius korostuu pitkän uuton ansiosta. Lisäksi pannukahvissa on mukana suodatinkahvia enemmän sakkaa ja pieniä muruja, jotka tukevat tuntuman paksuutta.

Pannukahvin huono puoli on se, että uutto jatkuu pannussa koko ajan. Jos uuton haluaa katkaista, kahvin voi kaataa termospulloon tai -mukiin.

Näin onnistuu pannukahvi

LAADUT Kaikki käyvät, mutta parhaiten vaaleat ja keskipaahdot

KARKEUS Erittäin karkea (koko 800–1000 µm, eli helposti silmällä nähtävää)

UUTON AIKA 5–10 minuuttia

  1. Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi.
  2. Kun kiehumispiste lähestyy, ota pannu liedeltä ja lisää kahvia kukkurallinen mitallinen (6 g) desilitraa vettä kohden. Sekoita hyvin.
  3. Anna kahvin uuttua ainakin 5 minuuttia.
  4. Kaada yksi kupillinen ensin kahvia pannusta ja palauta se takaisin pannuun, jotta kaatonokka puhdistuu puruista. Annostele tämän jälkeen kahvi kuppeihin. Jos haluat estää porojen kulkeutumisen kuppiin, voit annostella kahvin pienen siivilän tai suodattimen läpi.