Pressopannulla ranskalaiseen tyyliin

Pressopannussa kahvi valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin karahvissa. Pressopannussa on vain liikkuva siivilä, joka alas painettaessa pysäyttää osittain uuttamisprosessin. Se myös estää suurimpia kahvin poroja kulkeutumasta kuppiin.

Pressopannun etuna on se, että koko kahvimassa uuttuu samanaikaisesti veden kanssa, kuten perinteisessä suomalaisessa pannussakin, mutta uuttoaikaa on helpompi säädellä. Siksi jauhatuskarkeus voi olla suodatinjauhatuksen (hieno) ja pannujauhatuksen väliltä. Uuttoaika on tällöin 4–6 minuuttia. Jauhatuksen voi toki säätää suodatinkarkeuteen ja laskea uuttoaikaa alle 4 minuutin alle, tai toteuttaa pitemmän uuton karkealla pannujauhatuksella.

Pressopannu on yksinkertainen ja helposti hallittava väline. Se on myös helppo pitää puhtaana, mikä takaa erinomaiset kahvit pitkällä aikavälillä.

Pressopannu on helppo kaveri

LAADUT Kaikki kahvilaadut ja paahdot käyvät

KARKEUS Keskikarkea (koko 700–800 µm, eli helposti silmällä nähtävää)

UUTTOAIKA 4–6 minuuttia.

  1. Kuumenna vesi vedenkeittimessä tai kattilassa 96-asteiseksi. Esikuumenna samalla pressopannu kuumalla kraanavedellä.
  2. Kuivaa pressopannu pyyhkeellä ja annostele siihen puolikarkeaa kahvia 6 grammaa (kukkura kahvimitallinen) desilitraa vettä kohden.
  3. Kaada 96-asteinen vesi pannuun kahvin päälle ja sekoita hyvin. Kahvin pitää kostua tasaisesti ja hajautua koko astiaan tasaisesti.
  4. Aseta kansi ja jätä siivilä yläasentoon pannussa olevan kahvin pinnalle. Anna uuttua 4–6 minuuttia.
  5. Paina siivilä rauhallisella painalluksella pohjaan ja pidä samalla toisella kädellä kiinni pannun kannesta. Annostele kahvi heti kuppeihin tai kaada termospulloon, ettei uuttuminen enää jatku.