Hyvien makukokemusten metsästäjät

Kahvipaahtimon piipusta tupruttaa harmaata savua ja kahvin tuoksu leviää vanhan teollisuusrakennuksen uumenista. Perinteinen rumpupaahdin rallattaa iloisesti, kun hohtava kaasuliekki lämmittää papuja huolellisesti ja tarkan suunnitelman mukaan. Hitaasti hyvä tulee.

Hyviä kahveja, käsityönä paahdettuna pienissä erissä ja suoraan asiakkaiden saataville aivan tuoreena. Siksi caffi on olemassa. Siksi näitä kahveja on maisteltu jo moneen kertaan ja siksi paahtoprofiileja hiottu yön hiljaisena tunteina. Vain maku ratkaisee.

Vuosituhannen vaihteessa uusi Yhdysvaltojen länsirannikolta alkunsa saanut kahvilakulttuuri oli rantautunut Suomeen mutta erilaisista kahvilajikkeista tai niiden paahdoista tai erilaisista uutoista ei puhuttu vielä mitään. Hyviä kahvilaatuja ja korkeatasoista suodatinkahvia ei yksikertaisesti saanut Suomesta.

Mia ja Petri Nieminen päättivät tehdä asialle jotain. He olivat haaveilleet hyvistä kahveista ja omasta yritystoiminnasta pitkään. Tästä alkoi ensin harrastus, joka muuttui elinkeinoksi vuonna 2006, kun Niemiset aloittivat harvinaisempien alkuperäis- ja tilakahvien myynnin asiakkaille Espoon Isossa Omenassa.

Vuonna 2008 käynnistettiin Flamingon myymälässä oma kahvin paahtaminen, joka johti varsi pian täysimittainen pienkahvipaahtimon perustamiseen vuonna 2011. Paahtimo toimii nyt Lahdessa Askon alueella vanhassa Upon valimorakennuksessa.

Intohimosta kahviin

Caffi on kahvin intohimoon perustuva perheyritys ja kaikille yrityksessä työskenteleville kahvi on enemmän tai vähemmän elämäntapa. Kahvi on yksinkertaisesti vain tärkeä asia. Sittemmin kahvi on vienyt useimmat uudetkin ”caffilaiset” mennessään.

Kaikki liikenevä voimavara käytetään kahvin tutkiskeluun ja maisteluun. Se on hauskaa ja mielettömän kiinnostavaa. Kahvi vain ei jätä rauhaan!

Viimeisen 15 vuoden aikana Mia ja Petri ovat käyttäneet suuren osan valveillaoloajastaan hyvän kahvin etsimiseen. Aamun sarastuksessa ja yön pimeinä tunteina on riuhdottu kahvisäkkejä paahtimon varaston hyllylle ja vahdittu tuhansia tunteja paahtimen vieressä. On maisteltu lukemattomia näytteitä ja paahtoeriä suuremmalla tai pienemmällä kokoonpanolla.

Nykyisin caffissa työskentelee kaikkiaan 15 kahviammattilaista. Vuosien mittaan moni caffilainen on menestynyt alan kilpailuissa ja vienyt osaltaan Caffi-asiaa eteenpäin. Monet ovat lähteneet jatkamaan omaa kahvimatkaansa yrittäjinä tai kahviammattilaisina muualla. Olemme ylpeitä siitä, kuinka monen lahjakkaan kahvi-ihmisen kanssa olemme saaneet kulkea yhteistä matkaa. Ja olemme kiitollisia siitä, kuinka moni on antanut täyden panoksensa Caffin mission toteuttamiseksi.

Caffin kahveilla on myös pärjätty kahvikilpailuissa ja paahtimon kahvi on valittu kahtena viime vuonna Suomen Parhaaksi. Me uskomme hyvään kahviin ja haluamme, että mahdollisimman moni voisi kokea hyvän kahvin ilot. Siksi me jatkamme työtä hyvän kahvin eteen.

Caffin perustajat

Mia Nieminen

Mia on hyvä kahvin maistaja ja tarkka kahvin uuttaja. Hän on aina yllättäen perillä uusista uuttovariaatioista jo silloin, kun muut alkavat niitä vasta kokeilla. Mia on kouluttanut lukuisia baristoja ja tuomaroinut kansallisella tasolla barista- ja kahvikilpailuissa.

Petri Nieminen

Petri on tinkimätön paahtaja, joka on harvoin täysin tyytyväinen mihinkään asiaan ja siksi paahtoja hienosäädetään jatkuvasti. Petri maistaa kaikki myynnissä olevat kahvit ja etsii koko ajan uusia kahveja maailmalta paahdettavaksi. Petri on myös kirjoittanut vuonna 2014 ensimmäisen kattavan suomenkielisen kirjan kahvista.