Latte ja latte macchiato ovat Amerikasta

Caffe latte espressojuoma. Se on amerikkalainen juoma, jota italialaiset eivät juurikaan juo. Euroopassa latte-kahvia pidetään joskus amerikkalaisten ”laihan kahvikulttuurin” tuotteena. Siinä pitkään lasiin tai mukiin kaadetaan yksi osa espressoa (yleensä tuplaespresso) ja kaksi osaa (noin 140 millilitraa) 60-asteiseksi lämmitettyä maitoa. Juoma on hyvin maitovetoinen. Siksi siihen sopivat varsinkin tuhdit ja tummapaahtoiset kahvit. Kokonaisvolyymi on hiukan alle 250 millilitraa.

Latte macciato on caffe latte, joka tehdään väärinpäin ja erityisen kevyellä kahvisuhteella. Latte macciatossa vaahdotetaan ensin maito ja kaadetaan se pitkään kuppiin tai lasiin. Tämän jälkeen juomaan tehdään single espresso, joka lisätään maidon päälle. Näin 250 millilitraiseen juomaan tulee 35–40 millilitraa espressoa eli kahvia on vain kuudesosa suhteessa maitoon.

Latte macciatosta on vaikea saada hyvää ja tasapainoista kahvijuomaa maidon dominanssin takia. Se on jo hyvin lähellä nuorten suosimia kahvittomia maitojuomia, steamereita. Latte macciato sopii kuitenkin monille kahvinjuontiin totutteleville ihmisille. Se voi olla paras valinta myös odottaville äideille, joiden elimistö vieroksuu vahvempia kahvijuomia.

Cafe Lattea ja Cafe au Lait -kahvijuomaa ei saa sekoittaa. Cafe au Lait on ranskalaistyyppinen maitokahvi, jossa on yhtäpaljon kahvia ja maitoa, mutta kahvi on normaalikahvi hyvin tummasta paahdosta eikä maitoa vaahdoteta.

Espressojuomat kuten latte, cappuccino ja flat white, eivät ole myöskään erikoiskahveja kuten Suomessa usein kuulee puhuttavan. Erikoiskahvit (special coffee) ovat erityisen korkeatasoisia yli 85 pisteen kahveja SCA:n (Special Coffee Assosiation) asteikolla mitattuna.