CAFFIELÄMÄÄ
Americano ja lungo ovat ylipitkiä espressoja
Espressoja voidaan totta kai myös venyttää. Kun normaaliin espressoon lisätään kuumaa vettä, syntyy americano. Tämä juoma syntyi toisen maailmansodan aikana, kun amerikkalaiset sotilaat alkoivat Italiassa laimentaa espressojaan vedellä. Americanon volyymi on 70–90 millilitraa, sillä 35 millilitran espresson päälle lisätään vähintään saman verran kuumaa vettä. Yleensä barista lisää vettä sen verran kuin asiakas haluaa, jolloin kahvin ja veden suhde voi vaihdella.
Periaatteessa americanossa on kuitenkin kyse siitä, että espresson vahva uuttosuhde normalisoidaan suodatinkahvin tasolle lisäämällä vettä. Uuton saanto pysyy ennallaan, mutta juoman tuntuma tulee ohueksi. Siksi – ainakin teoriassa – on jokseenkin turhaa tilata kahvilassa espressokoneella tehtyä americanoa, jos vaihtoehtona on huolella uutettu suodatinkahvi oikeilla uuttosuhteilla.
Lungo on niin ikään pitkä espresso – mutta paljon kitkerämpi kuin americano. Lungo syntyy, kun espressokoneesta uutetaan kahvia peräti 45 sekunnin ajan. Juomaa saadaan americanon tapaan alle desi, mutta sillä on aivan erilainen luonne. Uuton saanto kasvaa, kun sen kesto lähes tuplaantuu. Kahvista liukenee enemmän yhdisteitä.
Lungossa korostuvat kitkerät ominaisuudet, mutta siksi vaaleapaahtoisesta kahvista saattaa tulla hämmästyttävän hyvääkin lungoa. Tämä tuli todistettua esimerkiksi vuoden 2013 baristojen MM-kilpailuissa. Australialainen Matthew Perger valmisti siellä vaaleaa lungoa ja sijoittui hopealle.
Ohje (americano):
- Kaada cappuccino-kuppiin 40 millilitraa 95-asteista vettä.
- Uuta espresso veden päälle.
Kahvilassa on oikeastaan turhaa tilata espressokoneella tehtyä americanoa, jos vaihtoehtona on huolella uutettu suodatinkahvi.