Mutteripannu tekee kotona ”espressoa”

Perinteinen eteläeurooppalainen manuaalinen mokkakeitin eli mutteripannu ei tee varsinaisesti espressoa, mutta hyvin espressonomaisen kahvin kylläkin. Mokkapannussakin vesi nousee pienellä paineella hienoksi jauhetun kahvin läpi, mutta tarkalleen ottaen espressosta ei ole kuitenkaan kyse. Mokkapannulla saa valmistettua kuitenkin erinomaisen tiukan ja lyhyen kahvin, joka toimii myös maidon kanssa.

Mokkapannussa tai mutteripannussa oleellista on, ettei kahvia polteta uutossa. Jauhatus ei saa olla liian hieno (espressojauhatus on liian hieno) eikä kahvi äärimmäisen tummaksi paahdettua eikä kahvia tiivistetä suodatinosaan. Parhaiten toimivat vaalea espressopaahto tai keskipaahto. Myös monista vaaleammista keskipaahtoisista kahveista mokkapannulla saa huiman hedelmäisiä makupommeja.

Mokkapannulla saa tiukan kahvin

LAADUT: Keskipaahdot ja vaaleat espressopaahdot

KARKEUS: Hieno jauhatus (koko 300–400 µm)

ANNOSTELU: 5–7 g kahvia / 40 ml vettä

UUTON AIKA: Yli 1–1,5 minuuttia

  1. Täytä keittimen alempi osa raikkaalla, kylmällä vedellä paineventtiiliin asti.
  2. Täytä keskiosa (suodatinosa) espressokarkeutta hieman karkeammalla keski- tai tummapaahtoisella kahvilla. Koputtele suodattimen reunaan varovasti, jotta kahvijauheen sekaan ei jää ilmaa. Älä kuitenkaan tiivistä. Täytä aina suodatinosa täyteen reunoja myöten, mutta ei kukkuralleen. Tasoita kahvin pinta sormella suodattimen reunoja myöten niin, että ylimääräinen kahvi tulee ulkopuolelle.
  3. Aseta suodatinosa keittimen alemman osan sisään, puhdista reuna sormella ja kierrä yläosa kiinni.
  4. Laita keitin levylle matalalle keskilämmölle ja jätä kansi auki.
  5. Kun kahvi alkaa nousta ylempään osaan, vähennä lämpöä tai sammuta liesi kokonaan. Pyri tasaiseen suodatukseen, jolloin kahvia tulee tasaisena virtana koko ajan eikä se ala roiskua liian kovalla paineella. Älä kuitenkaan keskeytä uuttoa. Jos lämpöä on liikaa, kahvi alkaa pörpöttää ja roiskua ylempään osaan. Tällöin lopputulos jää helposti hapokkaaksi, kitkeräksi ja vetiseksi.
  6. Poista pannu levyltä, kun lähes kaikki vesi on noussut alemmasta osasta. Tarjoile heti tai kaada termokseen.