Aeropress ohje kahvinvalmistukseen

Aeropress on erinomainen kahvinkeitin yhden kupillisen valmistamiseen. Siinä uutto on tarkasti hallinnassa ja kahvi suodatetaan paperisuodattimen läpi, mikä sopii erityisesti puhtaanmakuisiin pestyihin afrikkalaisiin ja väliamerikkalaisiin kahveihin. Metallisuodattimen käyttö tuo kahviin hieman enemmän sakkaa, mikä tukevoittaa suutuntumaa.

Aeropressissä koko kahvimäärä uutetaan samanaikaisesti vedessä, kuten pannussa ja pressopannussakin, mutta uutto lopetetaan painamalla vesi suodattimen läpi kuppiin. Tämä lisää uuton hallittavuutta ja tasaisuutta entisestään manuaalisiin suodattimiin verrattuna.

Aeropressissä uuttoaikoja ja erilaisia jauhatuksia on myös helppo varioida. Perusratkaisussa kahvia uutetaan 1–1,5 minuuttia ja jauhatuksena on suodatinkarkeus tai hieman sitä hienompi. Aeropressillä voi tehdä myös espressoa muistuttavia lyhyitä uuttoja, kun jauhatus on oikein hieno.

Aeropress on tarkka laite

LAADUT: Kaikki

JAUHATUS: Hieno karkeus (koko 400–500 µm)

UUTON AIKA: Yli 1–1,5 minuuttia

  1. Jauha oikeamäärä kahvia ja kuumenna vesi 95-asteiseksi.
  2. Aseta kostutettu suodatinpaperi sille varattuun rasiaan ja kiinnitä se aeropressiin. Laita laite kupin päälle.
  3. Kaada kuuma vesi kahvin päälle ja sekoita hyvin 15 sekuntia.
  4. Aseta paino-osa paikalleen, mutta jätä se yläasentoon. Odota minuutti.
  5. Paina yhtämittaisella reilulla painalluksella mäntäosa sisään, jolloin kahvi valuu kuppiin.

Ammattilaisen vinkki:

Aeropressillä voi valmistaa kahvin myös väärin päin. Tällöin vesi kaadetaan ylösalaisin pöydällä seisovan laitteen säiliöön, jossa kahvi jo on. Sekoitetaan reippaasti, ja asetetaan päälle suodatinrasia papereineen. Runko-osaa painetaan senttimetrin verran siten, että ylimääräinen ilma poistuu uuttotilasta. Vasta tämän jälkeen laite käännetään kupin päälle, odotetaan minuutti ja painetaan.