Kahvipapu ja jauhava kahvikone on nykyaikaa

Jauhavat kahvikoneet ovat kehittyneet huimin askelin. Ne jauhavat ja valmistavat kupillisen kerrallaan tuoreeltaan. Kahviharrastajan pitää ainoastaan keskittyä ostamaan tuoreita kahvipapuja. Kahvin laadun ratkaisee lopulta hyvä kahvi.

Silti pitää muistaa, ettei täysautomaattinen kahvikone yllä hyvän baristan ja manuaalisen uutoksen tasolle. Huikeimmat makuelämykset jäävät kahvikoneelta tekemättä, mutta se tarjoaa toki vaivattomia kahvi-iloja arkeen valmistaen juoman suoraan kahvipavuista. Kahvikone on täysin automatisoitu kahvinkeitin.

Kahvikone tekee hyvistä ja tuoreista kahvipavuista hyvää kahvia, mutta ne uuttavat kahvin aina espressomenetelmällä. Lyhyt espresso onkin hyvissä automaateissa  kotibaristan tasoista, mikäli kone kykenee jauhamaan kahvipavut riittävän hienoksi.

Pitkä kahvi on eräänlainen espresso suuremmalla vesimäärällä, eli käytännössä caffe lungo. Monet kahvipavut tuottavat hyvän kupillisen tälläkin menetelmällä, joskin täyteläisyys jää helposti hapokkaiden ominaisuuksien varjoon. Siksi kahvikoneeseen kahvipapua valittaessa pitää olla erityisen huolellinen. Kaikkein hapokkaimpia ja hentoisimpia kahvipapuja ei voi suositella, ei myöskään vaaleita paahtoja. Niiden happamat ominaisuudet ylikorostuvat automaatissa, jolloin kahvi voi jäädä vetiseksi ja tuntumaltaan hinteläksi tai jopa epämiellyttävän happamaksi.

Espressopavut ja tummemmat paahdot kahvipavuista toimivat automaateissa useimmiten hyvin. Monet suosivat kahviautomaateissa myös robustapitoisia, painavan suutuntuman tuottavia tummapaahtoisia sekoituksia. Myös makeat tummahkot keskipaahdot saattavat tuottaa hyviä kupillisia. Parhaat uutot hyvistä kahvipavuista tulevat hienolla jauhatuksella, paitsi jos käytössä on ranskalainen paahto.

Automaattikone pitää puhdistaa huolella, vähintään valmistajan suositteleminen väliajoin, mikä tarkoittaa yleensä 150–200 kupillisen huoltoväliä. Erityisen tarkkaa puhdistusta kaipaavat maidon vaahdotukseen liittyvät osat.