Kahvinkeitin tekee hyvää kahvia

Kahvinkeitin on erinomainen kahvinvalmistusväline. Kahvinkeitin uuttaa kahvia puoliautomaattisesti ja on Suomessa yleisin tapa valmistaa kahvia. Osaava tekijä saa kahvinkeittimellä hyvästä kahvista erittäin hyviä uuttoja.

Kahvinkeitin tekee suodatinkahvia. Suodatinkahvilla tarkoitetaan tapaa, jossa kahvi suodatetaan paperi- tai metallisuodattimen läpi pannuun tai suoraan kuppiin. Valtaosa suomalaisesta kahvista tehdään juuri näin. Suodatinkahvin asema on ylivoimainen, vaikka muiden menetelmien suosio on kääntynyt kasvuun. Suodatinkeitintä ei pidä missään nimessä aliarvioida. Sillä keitellään oikeinkin maistuvat kahvit, kun jauhatus ja annostelu osuvat kohdalleen.

Suodatinkahvin luonne on kirkas, koska se ei sisällä yhtä paljon pienhiukkasia kuin pressopannulla tai nuotiolla valmistettu pannukahvi. Samasta syystä johtuen kahvinkeittimellä suodatinkahvin olemus jää kuitenkin ohuemmaksi.

Kahvinkeittimen eli tarkemmin suodatinkeittimen arkoja paikkoja ovat veden lämpötila tai virtausnopeus. Jos ne eivät ole kohdallaan, niitä ei voi säätää. Jos taas nämä asiat ovat kunnossa, keitin pulputtelee hyvää juotavaa melko takuuvarmasti. Sen takia hyväkuntoinen suodatinkahvinkeitin on alkajaisiksi varsin oiva laite kahvin maisteluun. Muuttuviksi tekijöiksi jää ainoastaan kahvin ja veden määrän ja jauhatuskarkeuden säätö. Tämä helpottaa aloittelevan kotibaristan työskentelyä.

Kahvinkeittimen veden lämpötila kannattaa tarkistaa ennen uuton kokeiluja. Jos vesi on alle 90-asteista, uuttoa pitää tehostaa hienommalla jauhatuksella. Jos taas vesi on lähes kiehuvaa, mikä on varsin yleistä, pitää käyttää hieman karkeampaa jauhatusta.

Kahvinkeittimeen käy melkein mikä kahvilaatu tahansa. Jos uutto on oikein säädetty, hyvästä kahvista tulee myös hyvää juomaa. Parhaaseen tulokseen pääsee käyttämällä valkaistuja suodatinpapereita, sillä niistä ei jää makua kahviin.

Nimi ”kahvinkeitin” on tarkkaan ottaen harhaanjohtava, sillä kahvia ei koskaan keitetä. Kahvinkeitinkin uuttaa kahvin kuumalla vedellä pannuun. Kahvi ei missään vaiheessa kiehu.

Ammattilainen suodattaa käsin

Kahvinkeittimen voi korvata myös uuttamalla käsin. Niin sanotussa manuaalisessa uutossa ihminen korvaa keittimen. Manuaalisilla suodatinvälineillä kuten dripperillä saadaan paperisuodattimen puhtaus ja selkeys kupilliseen, mutta vältetään kahvinkeittimen mekaaninen ja automaattinen suodatus.

Hyvä barista voi omalla ammattitaidollaan uuttaa paremmin kuin kahvinkeitin, sillä hän säätää lämpötilaa ja veden virtaamaa manuaalisesti kaatamalla vettä suodattimeen. Barista varmistaa tuloksen valuttamalla vettä pyörivällä tai siksak-liikkeellä tasaisesti koko kahvikakun pinnalle. Kotikeitin sen sijaan valuttaa vettä yhteen kohtaan kahvikakussa.

Manuaalinen uutto on tarkin

LAADUT: Kaikki käyvät

JAUHATUS: Hieno karkeus (koko 500–800 µm, eli helposti silmällä nähtävää)

UUTON AIKA: Yli 4–6 minuuttia.

  1. Kuumenna uuttokannu tai kuppi täyttämällä se kuumalla vedellä. Lämmitä samalla tarvittava määrä vettä vedenkeittimellä tai kattilalla 96-asteiseksi.
  2. Tyhjennä kannu vedestä ja aseta sen päälle suodatinlaite, suodatin tai kostutettu suodatinpaperi. Annostele hienoksi (suodatinkarkeus, paitsi chemex-suodatukseen puolikarkea) jauhettua kahvia 6 grammaa desilitraa vettä kohden.
  3. Kaada 96-asteista vettä suodattimeen kahvin päälle vähitellen niin, että vettä tulee tasaisesti kaikkialle suodattimeen. Kun olet kaatanut 0,5 – 1 dl vettä kahviin, sekoita kahvi ja vesi hyvin. Valmis kahvi alkaa tippua suodattimen alapäästä kannuun. Jatka veden kaatamista vähitellen mutta keskeytymättä niin, että vesi etenee tasaisesti kaikkialle kahvikakkuun. Vältä kahvin ja veden pinnannousua lähelle suodattimen reunoja.
  4. Kaada kuppeihin tai termokseen odottamaan tarjoilua.

 Näin keität hyvää kahvia kahvinkeittimellä (you tube -video)