CAFFIELÄMÄÄ
VIHREÄÄ TEETÄ
Teetä valmistetaan Camellia sinensis -nimisen pensaan lehdistä. Kun nautimme teetä, mustaa teetä, vihreää teetä, valkoista teetä tai esim. oolong teetä, nautimme käytännössä samasta kasvista, mutta sen eri osista kerätyistä ja eri tavalla käsitellyistä lehdistä. Teepensaalle varjoisa, kostea ja lämmin kasvuympäristö on ihanteellinen. Kahvin tavoin korkeilta vuoren rinteiltä saadaan parempilaatuista teetä kuin merenpinnan tasolta.
Teepensas kasvin uskotaan olevan peräisen Kiinasta Yunnanin maakunnasta ja sitä ympäröivältä alueelta. Todellisuudessa teepensas kasvaa villinä laajemminkin. Alun perin teetä valmistettiiin ns. teekakkuna, josta murrettiin palasia ja sekoitettiin mausteiden kanssa kuumaan veteen. Tämä alkuperäinen tee oli vihreää teetä.
Maailman suurin teen tuottajamaa on Kiina, jota seuraavat Intia, Kenia ja Sri Lanka. Japani on hyvin tunnettu teen tuottajamaa, vaikkakin sen tuotanto yltää vain noin 5 % Kiinan tuottamasta teen määrästä. Japani on kuitenkin maailmalla hyvin arvostettu teentuottaja sen tuottaman teen laadun ja uniikin teekulttuurin vuoksi. Japanissa tuotettu on pääosin vihreää teetä.
Maailman teetuotannosta noin 60-70 prosenttia on vihreää teetä. Vihreä tee onkin vanhin ja alkuperäinen teelaatu. Vihreän teen käsittelytavat eroavat toisistaan eri kulttuureissa. Kiinassa vihreää teetä valmistetaan kuivattamalla poimittuja teelehtiä tai wok-pannun näköisessä kuivaimessa. Japanilainen vihreä tee on höyrytettyä mikä tekeekin teelehdistä kiinalaista vihreää teetä vihreämpää.
Japanilaisessa vihreässä teessä on aina hieman merellinen ja leväinen maku. Tunnettua japanilaista vihreää teetä ovat matcha, sencha ja bancha. Matchassa teelehdet on jauhettuna hyvin hienojakoiseksi jauheeksi ja sen valmistukseen voidaan käyttää erityisiä välineitä, kuten bambuvispilää, jolla tee sekoitetaan lämpimään veteen. Matchan valmistus on tärkeä osa japanilaista vihreän teen kulttuuria. Kiinalaisessa teekulttuurissa vihreän teen joukkoon on lisätty perinteisesti esim. jasmiini-pensaan kukintoja. Myös teelehtien rullaaminen erilaisiin muotoihin on tyypillistä kiinalaisessa teen valmistuksessa.
Vihreän teen valmistuksessa on hyvä huomioida teelehtien vähäinen käsittely, jonka vuoksi vihreän teen teelehdet eivät kestä kiehuvan kuumaa vettä. Liian kuuma vesi saa vihreän teen maistumaan kitkerältä. Vihreässä teessä kannattaa suosia noin 70-80 asteista vettä ja hauduttaa noin 2-3 minuutin ajan. Vihreän teen teelehdistä voi hauduttaa useamman kerran ja yleensä samoista lehdistä saakin helposti haudutettu 2-3 kertaa.
Vihreästä teestä löytyy myös paljon ns. maustettuja teitä, jolloin teehen on lisätty aromeja ja niitä on koristeltu esim. kuivatuilla kukilla ja hedelmillä. Maustamattoman vihreän teen joukkoon sopii hyvin hunaja ja sitruuna.