Karibialta tulee pehmeitä kahveja

Jamaika on Karibian saarista tunnetuin arvokahvien tuottaja. Legendaariseen maineeseen vuosien mittaan noussut blue mountain -kahvi kasvaa hyvin pienellä alueella saaren itäosissa lähellä pääkaupunki Kingstonia. Blue mountain on tyypillinen karibialainen pehmeä kahvi, vanha typica-lajike, jossa yhdistyy erinomainen ja tasapainoinen suutuntuma, selkeys ja kevyt hapokkuus sekä hienostunut makeus ja puhdas hedelmäinen jälkimaku.

Kuluttajan pitää kuitenkin olla tarkkana ostaessaan tätä kallista herkkua, sillä jamaica blue mountainia myydään joka vuosi enemmän kuin sitä tuotetaan. Oikeaa blue mountainia tuottaa vain kolme tuottajien yhteisöä.

Kuubalaiset kahvit ovat mauiltaan karibialaiseen tyyliin pehmeitä. Maassa ei ole paljon korkeita vuoristoseutuja ja siksi muihin karibialaisiin kahveihin verrattuna hapokkuutta on vielä vähemmän.  Kuubalaisessa kahvissa on usein maanläheinen maku ja tupakkaisia sekä mausteisia vivahteita. Hieman hapokkaampi suurikokoinen extra turquino poikkeaa muista kuubalaisista edukseen, mutta sen saatavuus Euroopassa on rajallinen. Japanilaiset ostavat turquinoa Kuubasta jamaica blue mountainin korvikkeeksi.

Naapurisaarella Dominikaanisessa tasavallassa pääosa kahvista on keskinkertaista, mutta maan lounaisosissa Barahonassa kasvaa kevyesti hapokasta ja täyteläistä kahvia. Hyvää kahvia tulee myös Cibaon, Banin ja Ocoan alueilta.

Puerto Rico on pieni kahvintuottaja, mutta se on ansainnut kannuksensa toimittamalla pitkään kahvia Vatikaanille. Maasta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että siellä on paljon pieniä tiloja, jotka viljelevät vanhoja typica-kahveja. Karibialaisissa typica-kahveissa on voimakas aromi sekä syvän rikas ja makea olemus. Samalla ne ovat hyvin täyteläisiä.