Kenia on kahviharrastajan kultamaa

Kenia on Afrikan parhaiten organisoitunut kahvimaa ja globaalissa kilpailussa keskisuuri tekijä. Keniassa on hyvä luokitusjärjestelmä, koska valtion hallinto vastaa keskitetysti kahvin laadusta, luokittelusta ja viennistä. Viljely tapahtuu kuitenkin pääosin pienillä muutaman perheen tiloilla. Laadun suhteen Kenia on oikeastaan Brasilian vastakohta: Keniassa laatu korvaa määrän, kun Brasiliassa tilanne on päinvastainen.

Kenialaiselle kahville on tyypillistä intensiivinen, hedelmäinen tai marjainen ja jopa sitrusmainen maku sekä voimakas mehumainen hapokkuus ja puhdas olemus. Parhaat kenialaiset kahvit ovat aivan maailman huippua.

Korkealla kasvavat kenialaiset arabicat kuuluvat maailman parhaiden kahvien eliittiin ja ne ovat yleensä bourbonista suoralla valinnalla jalostettua SL28- tai SL34-lajiketta. Paras AA-luokiteltu kenialainen kahvi on takuuvarmasti hyvää, vaikka tilojen välillä on suuriakin eroja. Huikeimmat kokemukset irtoavat kuitenkin vain aivan parhaista AA-kahveista. Myös matalammalla kasvaneista AB-kahveista löytyy hienoja makuyhdistelmiä.

Keniassa kasvatetaan myös blue mountainia, mutta se ei tuota Afrikassa yhtä hyvää kupillista kuin Jamaikalla. Ekologisuuskaan ei kuulu kenialaisten keihäänkärkiin: hyviä makuja tuottavia lajikkeita ei juurikaan pystytä viljelemään Keniassa ilman torjunta-aineita. Siksi sieltä ei tule juuri lainkaan luomukahveja.