Hario V60 ja Hario V60 suodatinpaperi testissä

Caffi otti myyntiin Hario V60 -europaperin ja testasi, onko paperissa eroa. Ja jos on, niin millaista eroa perinteiseen Harion japanilaiseen suodatinpaperiin löytyy. Ja mikä tärkeintä, miten jauhatuksessa ja uutossa on reagoitava hieman erilaiseen paperiin.

V60 -paperitestiin otimme kahviksi Caffin keskipaahtoisen Nicaragua Red Bourbonin. Uutimme molemmilla papereilla ja maistoimme. Lisäksi tarkistimme paperien vedenläpäisykyvyn ja mittasimme uutetuista kahveista TDS:n.

Testiasetelma:

Kahvi: Caffi Nicaragua Red Bourbon

Vesi: Lahden hanavesi Ph 7,8, kovuus 0,49 mmol (Ca+ Mg)/ 2,8 dH

Uutto: 18 g kahvia suodatinjauhatus (400 – 600 mikrometriä) ja 300 g vettä (95 astetta)

Mylly: Mahlkönig EK 43

Vedenkaato: 50 g – 100 g – 100 g – 50 g, kokonaisaika 1 minuutti 45 sekuntia

Uuttoaika ja TDS:

Perinteinen Hario V60 paperi 2 min 40 sekuntia (TDS 1,37)

Hario V60 europaperi 3 minuuttia 30 sekuntia (TDS 1,47)

Vesikontrollikoe: 200 g kuumaa vettä suodattimen läpi kesti molemmissa 32 sekuntia eli molemmat läpäisivät pelkkää vettä yhtä nopeasti.

Korjaava uutto europaperilla:  Samalla kaatotekniikalla mutta karkeammalla jauhatuksella (500 – 700 mikrometriä), uuttoaika 3 minuuttia 5 sekuntia ja TDS 1,38

Molemmat kahvit maistuivat ensimmäisissä vertailu-uutoissa hyvältä. Perinteinen paperi tuotti puhtaan makuisen ja hieman hennomman uutoksen, joka oli myös TDS-mittauksessa liki täydellinen suoritus Caffin normaalilla suodatinjauhatuksella. Vastaavasti europaperi tuotti pidemmällä uuttoajalla hieman vahvemman kahvin, jossa kahvin pähkinäisyys nousi enemmän pintaan, mutta vastaavasti perinteisen paperin mehukas jälkimaku oli eurouutossa hieman kuivemman tuntuinen.

Suoritimme V60 europaperilla korjaavan uuton. Hieman karkeammalla, jopa puolikarkeaa perkolaattorijauhatusta lähenevällä, karkeudella uutto aika tipahti kolmeen minuuttiin ja TDS 1,38:aan. Kahvin maku oli täysin identtinen perinteisellä V 60 paperilla valmistetun kahvin kanssa.

Johtopäätös

Hario V60 -europaperi läpäisee uuttoa hitaammin ja siten kahvi pyrkii uuttumaan enemmän. Ero on kuitenkin melko pieni. Jos kahvihifistely ei nappaa, ei ole syytä ryhtyä merkittäviin toimenpiteisiin. Enintään ongelma voi korostua yhtämittaisessa kaadossa, mutta jaksottamalla vedenkaadon, tilanne tasoittuu.

Kokeneempi harrastaja voi huomioida erilaisen paperin säätämässä myllyä hiukan karkeammalle tai tilaamalla Caffista karkeampi jauhatus mainitsemalla asiasta kahvitilauksen lisätietoja-kohdassa. Kun normaali suodatinuutossa suurimmat kahvimurut ovat 0,5 millimetrin luokkaa, voi isoimpien murujen kokoa suurentaa 0,6 -0,7 millimetriin. Tämän eron näkee jo silmälläkin kun jauhatukset laittaa rinnakkain.