Panama Geisha on kalleinta kahvia

Monien mielestä maailman paras kahvi on panamalainen Geisha. Parhaista panamalaisista geisha-kahveista maksetaan toisinaan huikeita kilohintoja kahvimarkkinoilla. 2000-luvulla geisha on niittänyt kuuluisuutta maailman kalleimpana kahvina. Villitys alkoi legendaarisen Hacienda La Esmeralda -tilan raakakahvista, joka niitti mainetta vuosituhannen alussa. Sen jälkeen useat eri tilat ovat alkaneet tuottaa geisha-kahvia.

Panama on pieni kahvimaa, mutta tunnettu. Sen paras kahvialue, Chiriqui, on lännessä lähellä Costa Rican rajaa. Panaman halutuimmille kahveille tyypillisimpiä piirteitä ovat kevyt olemus ja raikas, mutta ei kuitenkaan liian terävä hapokkuus, sekä miellyttävä mieto makeus.

Monet Panama Geishat muistuttavat makuprofiililtaan Etiopialaisia natural-kahveja. Tämä johtuu siitä, että Geisha-lajike tuotiin juuri Etiopiasta 1970-luvulla Panamaan. Geishaa kasvaa edelleen myös Etiopiassa.

Nyt 2020-luvulla tilanne on se, että Panama Geishaa viljellään useilla tiloilla, mutta myös kahvin käsittelyyn on tullut vivahteita. Aiemman pesu- tai natural-käsittelyn lisäksi kahvia on alettu käsitellä anaerobisesti ja fermentointia on kehitetty uusille urille. Uudet geishat ovat yhä erikoisemman makuisia ja olemukseltaan aina yllättävämpiä kuin ennen.

Caffin valikoimista löytyy useimmiten ainakin yksi Geisha. Caffin Geisha-kahveilla on myös kilpailtu kahvialan kilpailuissa menestyksekkäästi.