Kahvin kotimaa on huipulla

Kenian pohjoinen naapuri Etiopia on kahvinostajan kannalta hyvin erilainen maa. Tuotanto on organisoitu heikommin, ja osa parhaista kahveista kerätään edelleen puolivillinä kasvavista pensaista. Siksi Etiopia on pitkään ollut kahvimaailman ”luonnonlapsi”, josta on saatu luonnostaan hienoja ja olemukseltaan hyvin erikoisia laatukahveja. Nyt sieltä kuitenkin löytyy myös nykyaikaisemmin ja kontrolloidummin käsiteltyjä kahveja. Niiden makukirjo voi olla hyvinkin laaja ja hallittu. Kahviharrastajalle ja ammattilaiselle Etiopia on oikea aarreaitta.

Etiopian parhaat kahvit tulevat yleensä entisen Sidamon ja Harrarin tai Kaffan alueilta. Erityisesti kuivaprosessilla käsitellyt kahvit ovat tunnettuja villeistä hedelmäisistä ja marjaisista aromeistaan. Kahveissa voi olla myös kaakaomaisia vivahteita. Pestyt kahvit taas voivat olla puhtaan sitrusmaisia ja tarjota erikoisia bergamotin tai jasmiinin vivahteita.

Kahvit nimetään Etiopiassa kasvupaikan mukaan, eikä laatuluokitus ole kovin selkeä. Esimerkiksi grade 2 -merkintä tarkoittaa Etiopiassa pestyä kahvia ja grade 3 -merkintä natural-käsiteltyä kahvia. Tämä hämää helposti hyvän kahvin ystävää. Näin ollen pelkkien taustatietojen perusteella etiopialaisen kahvin todellisesta laadusta on vaikea päästä selville.