Irish coffee on tunnetuin kahvidrinkki

Irish coffee on luultavasti tunnetuin kahvidrinkki Suomessa. Irish coffeehen viskin kumppaniksi sopivat erityisesti tuhdit kahvit: jopa 100-prosenttinen robusta tai robustapitoinen espressosekoitus uutettuna suodatinmenetelmällä, pressopannulla tai perinteisellä pannulla toimii loistavasti. Myös tuhdit brasilialaiset tai intialaiset arabicat espressopaahdolla kelpaavat.

Irkkukahvi tehdään yleensä jalalliseen lasiin. Valmistaminen on suhteellisen helppoa kotonakin, mutta siitä huolimatta ravintoloissa saa yleensä huonoa irish coffeeta. Kuten kahvissa yleensäkin, ravintoloissa käytetään usein pannussa seisonutta vaaleapaahtoista kahvia, joka ei sovi tähän tarkoitukseen lainkaan. Sekoitussuhteetkaan eivät tahdo osua kohdalleen. Tällöin irish coffeen herkkä tasapaino jää saavuttamatta.

Parhaimmillaan irish coffee on kuitenkin hyvänmakuinen juoma, jota voi varioida hienosti käyttämällä erilaisia kahveja ja viskejä. Perinteisesti viskinä on irlantilainen sekoite, mutta muitakin viskilaatuja kannattaa kokeilla, tai jopa appelsiinilikööriä. Viimeksi mainittu voi tuntua brutaalilta, mutta lopputulos on erinomainen. Juomalle annetaan silloin nimi orange coffee.

Ohje:

  1. Lämmitä etukäteen 200 millilitran vetoiset tarjoilulasit ja vatkaa löysä kermavaahto.
  2. Sekoita 2 teelusikallista sokeria ja 40 millilitraa viskiä keskenään lasiin.
  3. Lisää päälle 150 millilitraa kahvia niin, että lasiin jää vielä tilaa senttimetrin verran kermavaahdolle.
  4. Lisää kermavaahto juoman pinnalle.
  5. Tarjoile juoma. Drinkki juodaan kermavaahdon läpi.