Ibrik on maailman ensimmäinen kahvinkeitin

Vanhin yleinen tapa valmistaa kahvia on tiettävästi turkkilainen ibric. Vaikka arabit käyttivät vielä 1000-luvulla kahvia raakana tai valmistivat marjasta mehua, 1300-luvulla kahvipapua ryhdyttiin kuivaamaan ja varsin pian myös jauhamaan. Jauhettua kahvia keitettiin luultavasti pienessä kasarissa, ibricissä. Myös euroopassa kahvi valmistettiin aluksi juuri turkkilaiseen tapaan, vaikka pian alettiin kehitellä myös uusia uuttamistapoja.

Ibric on pieni kahvallinen ylöspäin kapeneva pannu, jossa pölymäisen hienoksi jauhettu kahvi keitetään yhdessä sokerin kanssa. Turkkilaisen jauhatuksen tunnistaa helposti, sillä se paakkuuntuu.

Turkkilainen kahvi on poikkeuksellinen kahvi siinä mielessä, että sen annetaan todellakin kiehua. Kahvista ei kuitenkaan tule kitkerää, koska kiehutus tapahtuu yhdessä sokerin kanssa. Turkkilaiseen kahvin käytetään perinteisesti brasilialaisen ja etiopialaisen kahvin sekoitusta, mutta vastoin yleistä käsitystä se paahdetaan vain keskipaahtoon saakka tai jätetään jopa vaaleaksi.

Turkkilaista keitetään usein myös rio-y-kahvista, mikä on Brasiliasta Rion alueelta kotoisin oleva erikoisuus. Rio-y-pavussa on erikoinen lääkkeenomainen maku, joka johtuu papuun pesiytyneistä mikro-organismeista. Tämä niin sanotusti viallinen kahvilaatu sopii hyvin turkkilaiseen kahviin.

Turkkilainen keitetään sokerin kanssa

LAADUT: Brasilialaisen (rio-y) ja etiopialaisen kahvin sekoitus mutta myös pehmeät intialaiset toimivat

JAUHATUS: Erittäin hieno karkeus (koko 50–150 µm eli pölyävä ja paakkuuntuu helposti)

ANNOSTELU: 6 g kahvia ja 6 g sokeria / 50 ml vettä

  1. Lisää yksi äärimmilleen kukkurallinen teelusikallinen hienoksi jauhettua kahvia pientä kuppia kohden. Eli kahden kupin ibriciin kaksi lusikallista.
  2. Lisää yhtä monta yhtä täyttä teelusikallista sokeria ibriciin.
  3. Mittaa pienellä kahvikupilla (50 ml) edelleen yhtä monta kupillista vettä ibriciin. Jos haluat maustaa kahvia kardemummalla tai kanelilla, lisää kardemumman siemeniä tai kanelitanko.
  4. Aseta ibric miedolle lämmölle liedelle ja odota, että kahvi kiehuu. Sen jälkeen siirrä ibric nopeasti pois liedeltä ja sekoita kahvi hyvin.
  5. Palauta ibric uudelleen liedelle. Kun kahvi alkaa taas kiehua, ota se taas pois ja sekoita. Kiehauta kahvi vielä kolmannen kerran varovasti.
  6. Viimeisen kiehutuksen jälkeen kaada kahvi varovasti vuoronperään kumpaakin kuppiin niin, että yhtä vahvaa kahvia tulee tasaisesti molempiin kuppeihin.