Kahvi maitotilkalla on suomalainen erikoisuus

Peruskahvi muuttuu kahvijuomaksi, kun sekaan laitetaan loraus maitoa tai jopa kermaa. Tämä on erityisesti suomalainen perinne, kuten muukin ylenmääräinen maidon juonti. Maidon ja kerman kanssa kannattaa valita tuhdimpi tai ominaisuuksiltaan räväkämpi kahvi, joka kestää maidon laimentavan vaikutuksen. Rasvainen maito ja kerma toimivat rasvatonta maitoa paremmin. Viimeksi mainittu ei sovi mihinkään kahvijuomaan. Sen sijaan monet maitoa jäljittelevät juomat kuten soijamaito ovat monien mielestä hyviä kahvin kavereita.

Pienikin maitotilkka taittaa vaaleapaahtoisen kahvin hapokkuuden ja tekee kokonaisuudesta pyöreämmän. Erityisen hyvin suomalaisessa maitokahvissa toimivat keskipaahtoiset ja makeat väliamerikkalaiset kahvit. Maitoa runsaammin käytettäessä intensiteettiä voi hakea tummalla paahdolla ja maidon lämmittämisellä. Tällöin lähestytään ranskalaista cafe au lait -kahvia.

Ohje:

  1. Keitä kahvi ja kaada kuppiin
  2. Lisää maitoa vain sen verran, että kahvin terävin hapokkuus ja karvaus taittuu. Jos käytät maitoa runsaasti, kokeile myös tummaa paahtoa ja maidon lämmittämistä.