Costa Ricasta tulee kosolti erikoisia pikkueriä

Costa Rica on varmastikin Keski-Amerikan tunnetuin kahvimaa Suomessa. Kauppakassiin usein sujahtavalla Costa Rica -kahvilla ei kuitenkaan ole juurikaan tekemistä Costa Ricassa tuotettavien hyvien kahvien kanssa. Costa Rica on erinomainen kahvimaa, jolle etupäässä afrikkalaisista kahveista sekoitettu suomalaismerkki ei tee lainkaan oikeutta.

Olosuhteet viljelyyn ovat Costa Ricassa erinomaiset, ja costaricalaiset juovat itsekin kahvia lähes yhtä paljon kuin me skandinaavit. Hyvää kahvia arvostetaan maassa niin laajasti, että robustan viljely on kielletty lailla. Costa Ricassa erityisen hienoa ja poikkeuksellista on myös se, että tuotanto on tasalaatuisen korkeatasoista.

Costa Ricassa on muita Keski-Amerikan maita enemmän avoviljelyä suoraan auringon alla. Merkittävin tuotantoalue on pääkaupunki San Josen ympäristössä ja erityisesti siitä etälään sijoittuva Tarrazzu. Yleensä pavut pestään märkäprosessilla, joka korostaa costaricalaiskahvien luontaista makujen puhtautta. Tämä tapahtuu osin makeuden kustannuksella. Tilojen yhteyteen on perustettu kuitenkin viime vuosina paljon pieniä käsittelyasemia, joista tulee hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia toisistaan poikkeavia mikroeriä. Erityisen paljon pieniä käsittelyasemia on maan läntisillä alueilla ja lähellä Panaman rajaa, josta on alkanut tulla laadussa Costa Rican johtava kahvialue.

Makuominaisuuksiltaan kahvit ovat yleensä viinimäisen hedelmäisiä ja keveästi makeita. Hieno hapokkuus ja suutuntuman puhtaus on tyypillistä costaricalaiselle korkealla kasvaneelle laatukahville. Usein lajikkeena on caturran kaltainen villa sarchi. Myös  bourbonia, caturraa, catuaita ja geishaa kasvatetaan Costa Ricassa. Tulokset ovat olleet hyviä.