Afrikan pienet nousseet kiinnostaviksi

Ruanda, Malawi, Uganda, Burundi ja Zimbabwe ovat nousevia kahvimaita Afrikassa. Pitkä poliittinen epävakaus ei ole suosinut laajaa kahvintuotantoa, mutta viime vuosina näistä maista on alkanut löytyä lähes kenialaisten veroisia bourbon- tai blue mountain -kahveja. Ne ovat kenialaisten tavoin usein hedelmäisiä ja raikkaita sekä hienosti hapokkaita. Valtaosa näiden maiden tuotannosta edustaa kuitenkin edelleen enintään keskinkertaista tasoa.

Esimerkiksi Ruandassa viljellään puhtaita bourbon-kahveja, joiden ominaisuudet sopivat erinomaisesti suomalaiseen suuhun. Ne ovat usein selvästi hedelmäisempiä ja rikkaampia kuin brasilialaiset mutta tasapainoisempia ja miedompia kuin kenialaiset laatukahvit. Burundista tulee melko hyviä bourbon-kahveja, joiden hapokkuus on hentoa ja viinimäistä. Uganda taas kasvattaa pääosin robustaa, jonka parhaat edustajat yltävät lähelle kiitettävää tasoa.

Tansaniassa parhaiden arabica-kahvien laatu on niin ikään verrattavissa jopa kenialaiseen tasoon, mutta kahvit ovat siellä yleensä vähemmän intensiivisiä ja hapokkuudeltaan kevyemmän tuntuisia. Erityisesti lähellä Kilimanjaroa on pieniä tiloja, jotka kasvattavat vanhoja arabica-kahveja banaanipuiden varjossa. Naapurimaan Sambian pohjoisosissa lähellä Tansanian rajaa tuotetaan myös hyvin samantyypistä arabicaa.

Lounais-Afrikan rannikkovaltio Angola on tunnettu korkeatasoisesta ja tasalaatuisesta robustasta, joka kasvaa maan pohjoisosissa. Maan sisäosissa kasvava arabica sen sijaan on ollut tasoltaan vaatimatonta. Myös Kamerun on pääasiassa robustan tuottaja, mutta kolmannes tuotannosta on varsin keskitasoista blue mountain -arabicaa.

Keski-Afrikan tasavalta tuottaa entiselle emämaalleen Ranskalle paljon robustaa. Toinen suuri ostaja on Italia, jossa robustaa käytetään espressosekoituksiin.

Robustaan luottaa myös Kongo kuten sen suurempi naapuri Kongon demokraattinen tasavalta eli entinen Zaire. Maan itäosissa Kivun provinssissa kasvaa erinomaista Kivu-bourbonia sekä miellyttävän pehmeää maragogypeä. Näiden laatujen saatavuus vain on ollut eurooppalaisille kovin heikko, kun poliittiset olosuhteet ovat olleet pitkään alueella tulehtuneet.