Plörö on miesten juoma

Kahviplörö on perisuomalainen kahvidrinkki, joka valmistetaan normaalista kahvista lisäämällä kahviin sopiva loraus Koskenkorvaa tai pontikkaa. Lorauksen suuruus riippuu tilanteesta ja plörön ottajasta. Koskenkorvan sijaan voidaan käyttää myös muita maustamattomia viinoja, mutta jos niitä ei ole saatavana, mikä tahansa vahva alkoholi käy – kunhan se on taskulämmintä.

Länsi-Suomessa perinteinen plörö tehdään laittamalla kolikko kahvikupin pohjalle. Ensin lisätään kahvia niin paljon, ettei kolikko näy ja sen jälkeen koskenkorvaa lisätään niin paljon, että kolikko taas näkyy. Keski-Suomessa ja idässä plörö tehdään enemmän fiilispohjalta ja joskus kahvi jätetään plöröstä kokonaan pois.

Plörön kahvina on vaaleapaahtoinen (usein brasilialainen) arabica pannussa pitkään uutettuna, mutta myös täyteläisemmät tummat paahdot antavat plörölle hyvän pohjan. Pannu-uutto tuo kahviin sen rasvojen mukana enemmän täyteläisyyttä, mikä on etu alkoholin kanssa. Koskenkorvan kanssa toimivat maanläheiset ja tuhdit brasilialaiset kahvit tai tummapaahtoiset indonesialaiset. Rommin kanssa maistuvat taas makeat väliamerikkalaiset. Konjakin kera voi suositella matalasti hapokkaita aasialaiskahveja tai tömäköitä espressosekoituksia.

Ohje:

  1. Keitä normaali kahvi suodattimella, pressopannulla tai pannulla
  2. Kaada kahvikuppeihin plöräys Koskenkorvaa
  3. Kaada kahvi päälle, jotta Koskenkorva ja kahvi sekoittuvat