Hyvä kahvi löytyi sattuman oikusta

Moni tietää, että Pink Bourbon on ihan törkeän hyvää. Caffin Pink Bourbon Monteblancon mystinen tarina juontaa juurensa jo 1950-luvun Kolumbiaan, mutta loistavan lopun se sai vasta sattuman oikusta muutamia vuosia sitten.  Pink Bourbon pensas löytyi sattumalta.

Vuosituhannen vaihteessa kahvitilallisen pojanpoika Rodrigo Sanchez kiinnostui viljelymenetelmien yhteydestä hyvään kahvikupilliseen. Hänen isoisänsä oli perustanut kahvitilan Huilan vuorille. Toisinaan tilan kahvi oli huikean hyvää, mutta toisinaan keskitasoista. Tämä vaihtelu alkoi kiinnostaa nuorta kahvitilallista, sillä hän halusi, että Monteblancon kahvi olisi aina erinomaista.

Rodrigo alkoi opiskella kahvin maistamista ja perehtyi samaan aikaan eri viljelymenetelmien vaikutuksiin lopulliseen kahvikupillisen makuun. Tässä yhteydessä hän rupesi tarkastelemaan myös oman tilansa viljelmiä tarkemmalla silmällä.

Mystinen kahvipensas

Kun Sanchez ryhtyi perehtymään vuonna 2002 Monteblanco-tilansa viljelmiin ja etsi syitä satojen suureen laadunvaihteluun, hän löysi sattumalta viljelmiltään mystisiä pensaita. Pensaat olivat erilaisia kuin muut. Niiden lehdet olivat poikkeuksellisen suuria ja leveitä ja muistuttivat hyvin arvostettujen Gesha-pensaiden lehtiä.

Pensaan marjatkin olivat erilaisia. Ne olivat vaalean punaisia. Pensaan kahvi muistutti makuominaisuuksiltaan myös kovasti Geisha-pensaiden kahvia.

Rodrigo Sanchez ryhtyi selvittämään asiaa. Pensaat osoittautuivat lopulta Pink Bourboniksi, joita Rodrigon isoisä oli hankkinut yli 50 vuotta aiemmin läheisiltä koeviljelmiltä. Isoisä on siis tuonut tilalle aikoinaan nämä mystiset pensaat, mutta asia oli päässyt unohtumaan.

Kolumbian kahvinviljelijöiden järjestö oli tehnyt nimittäin laajoja viljelykokeiluja jo 1950- ja 60-luvuilla Monteblancon lähellä San Adolfossa ja Palestinassa. Tuolloin kokeilussa oli ollut jopa yli 500 erilaista tunnettua kahvin lajiketta ja alalajiketta. Nämä poikkeavat pensaat olivat peräisin tuolta ajalta.

Sanchez erotteli aluksi löytämiensä pink bourbon -pensaiden sadon muista tilan kahveista. Pensaiden kahvi osoittautui erinomaiseksi.

Vuonna 2014 Rodrigo istutti lopulta kolme hehtaaria pelkästään pink bourbonia tilan viljelyksille ja yllättyi pensaiden laadusta. Ne kasvoivat ja tuottivat hyvin sekä pystyivät vastustamaan jopa lehtiruostetta, tautia, joka aika-ajoin tuhoaa kahviviljelmiä kahvintuotantoalueilla.

Loppu on historiaa. Pink Bourbon menestyi loistavasti ja tuotti mainion makuista kahvia, joka poikkesi selvästi alueen muusta kahvituotannosta. Monteblanco menestyi kahvilla makuarvioinneissa ja kahvi pääsi myös erikoiskahviin erikoistuneiden paahtajien maistiaislistoille.

Monteblancon 18 hehtaarin viljelmät ja käsittelyasema sijaitsevat edelleen korkealla 1800 metrissä Pitaliton kaupungin yläpuolella San Adolfossa korkean mäen harjanteella. Tilan kahvipensaat levittäytyvät viuhkana käsittelyasemaa ympäröiville rinteille.

Tämä on juuri oikea paikka pink bourbon -pensaalle. Näillä rinteillä pink bourbon -pensaat kasvattavat mainiota satoaan vuosi toisensa perään. Menestyksestä innostuneena Monteblanco on alkanut tuottaa myös muita mainioita erikoiskahveja, muun muassa Caffin valikoimasta tuttua purple bourbonia.

Kolumbiasta suomalaisille

Samaa aikaan 2000-luvun alussa Suomessa Mia ja Petri Nieminen ihmettelivät kahvimarkkinoiden kapeutta ja todella hyvien kahvien puutetta Suomessa, jossa kuitenkin juotiin eniten kahvia maailmassa. Miksi kahvi oli vain keskitasoista ja hyvät kahvit puuttuivat kokonaan kauppojen hyllyiltä.

Kun Sanchezin huomio oli Kolumbiassa kiinnittynyt satojen epätasaisuuteen, Suomessa Mia ja Petri olivat ryhtyneet toimiin niin ikään hyvän kahvin saamiseksi suomalaisten pöytiin. He olivat perustaneet Caffin vuonna 2006 ja alkaneet paahtaa pieniä erikoiseriä kahvia keskittyen erityisen hyviin ja arvokkaisiin alkuperäiskahveihin.

Hyvistä ja mielenkiintoisista kahveista oli ollut Suomessa pulaa. Valtaosa ihmisistä ei toisaalta tiennyt, että erilaisia kahveja on edes olemassa, mutta 2010-luvulla hyvät kahvit alkoivat kiehtoa yhä useampaa suomalaista. Hyvä kahvi  nousi puheenaiheeksi.

Vuonna 2018 juuri Suomen parhaan kahvin tittelin ensimmäistä kertaa voittaneen lahtelaisen Caffin ja huilalaisen pientilan Finca Monteblancon tiet kohtasivat. Monteblancon pink bourbon löysi tiensä Caffin paahtimolle Hollolan Lahteen.

Syksyllä uuden sadon kolumbialaisten kahvien näyte-erässä oli mukana Monteblancon pink bourbon. Kahvi oli jo ensi maistamisella niin hyvä, että Petri tarttui kesken cupping-hetken puhelimeen ja tilasi Suomeen kahvia ensimmäisen tuotantoerän.

Caffin ja Monteblancon työ hyvän kahvin eteen on ollut tämän jälkeen hedelmällistä, sillä suomalaisille on saatu tarjottua tasaista tahtia toinen toistaan parempia makuelämyksiä Huilan vuorilta. Monteblancon erät ovat pieniä, mutta ne ovat juuri sopivia pienpaahtimo Caffille. Pääasia, että laatu on erinomaista.

Hienoa, kuinka Rodrigo Sanchesin pitkäjänteinen viljelytyö on yhdistynyt Caffin pitkäjänteiseen perehtymiseen tähän mainioon pink bourbon -kahviin. Pensas ja sen marjat ovat saaneet arvoisensa kohtelun ja löytäneet tiensä Caffin asiakkaiden kahvikuppeihin.

Uusi pesuprosessoitu sato 

Caffilla onkin ollut vuoden 2018 jälkeen useita erilaisia versioita Monteblancon pink bourbonista. Nyt 2021-sato on pesty erotuksena esimerkiksi viimevuotisesta naturalista. Mutta pesuprosessi sopii meiniosti tähän mystiseen kahviin.

Siksi ”Pinkin” makuprofiili on nyt hiukan tasapainoisempi ja hillitympi sekä hitusen raikkaampi. Naturalista tuttu villi ja kompleksinen kokonaisuus vaniljan makeudella kuorrutettuna on nyt painottunut hiukan enemmän marjaisen makeaan ja kypsien kivihedelmien rikkaaseen makukirjoon, jota kehystää  sokerinen makeus ja kypsän sitruksen jälkivivahde.

Silti Pink on selvästi se sama tuttu Pink, josta olemme oppineet viime vuosina tykkäämään. Nyt se on vain hiukan eri lailla käsitelty.

Caffin paahto on kehittynyt vaaleahko paahto, joka jättää tilaa pink bourbonin rikkaalle hedelmäisyyden kirjolle. Paahto kuitenkin tuo esiin kahvin makeat ominaisuudet ja tekee kupillisesta siksi niin tasapainoisen ja miellyttävän.

Minkähänlainen pink bourbon ensi vuonna tulee? Seuraava sato kerätään taas, kun meillä on talvi kipakoimmillaan ja kesän tultua uudet maistiaiset saapuvat Suomeen.

Alla: Monteblancon tilan viljelmiä San Adolfossa Huilassa

Yllä: Rodrigo Sanchez bourbon-pensaan juurella