Cafe au lait on ranskalaista alkuperää

Ranskalainen maitokahvi cafe au lait valmistetaan hyvin tummaksi (french roast) paahdetusta kahvista ja lämpimästä maidosta. Kahvi valmistetaan perinteisesti pressopannulla, mutta suodatin, aeropress tai perinteinen pannu käyvät myös. Maidon lämpötila on 60 astetta eikä siinä saa olla vaahtoa. Juoma tarjoillaan laakeasta astiasta, jonka sisäreunoille kahvi ja maito kaadetaan samaan aikaan ja saman lämpöisenä mutta eri astioista.

Cafe au lait näyttää päälle päin samalta kuin caffe latte, mutta niitä ei pidä koskaan sekoittaa keskenään. Cafe latte on espressojuoma, joka juodaan korkeasta lasista tai mukista. Cafe au lait tehdään tummapaahtoiseen tavalliseen kahviin ja juodaan laakeasta avonaisesta kulhosta. Cafe au lait on oikein tehtynä erinomainen kahvijuoma. Sitä saa kuitenkin harvoin kahvilasta, koska sitä ei viitsitä valmistaa erikseen. Kahviloissa on yleensä espressokone ja siksi ne tarjoavat espressopohjaisia juomia ja keskipaahtoista suodatinkahvia. Cafe au lait -kahvin ääritumman paahdon joutuisi uuttamaan erikseen ja lämmittämään siihen vielä erikseen maidon ilman vaahtoa.

Ohje:

  1. Keitä hyvin tummapaahtoisesta (tumma espresso/ranskalainen paahto) kahvista suodattimella tai pressopannulla kahvi.
  2. Lämmitä saman verran maitoa kattilassa noin 60-asteiseksi.
  3. Kaada laakeaan cafe au lait –kulhoon (muistuttaa jälkiruokakuppia) samaan aikaan kahvi ja maito.